Belfergek tipusai, Hányinger, fogyás, hasmenés - tünetek, amik bélférgességre utalhatnak - EgészségKalauz


A különféle populációk közt sokféle kölcsönhatás lehetséges, ilyen például ragadozó - prédaa parazita-gazda, a parazitoid -gazda, valamint a belfergek tipusai partnerek közti kapcsolat. A fajok közti kapcsolatok ilyen csoportosítása nyilván csak egy közelítés, belfergek tipusai természetben átmeneti formák és az egyes kategóriákba be nem sorolható életmódok is megfigyelhetők.

Hányinger, fogyás, hasmenés - tünetek, amik bélférgességre utalhatnak

Az élősködő az életciklusának jelentős részét a gazdaegyeden gazdaegyedben éli, abból táplálkozik, csökkenti annak túlélési és szaporodási esélyeit tehát virulensesetleg tünetekkel jellemezhető betegséget is okozhat tehát patogén is lehet. Az élősködők rendszerint nem ölik meg a gazdát.

kerekféreg felnőttkori tünetek kezelésének áttekintése elvesztett paraziták

A gazdafaj típusa szerint megkülönböztetünk növényi és állati élősködőket. Növényi élősködők például belfergek tipusai lepkékhiszen lárváik, a hernyókrendszerint egyetlen növényegyeden fejlődnek.

hatékony tabletták férgek számára ki az étel helminta szennyeződésének forrása

A növényi élősködők populáció-növekedését főként nem maga a gazdanövény, hanem parazitoidok és ragadozók korlátozzák. Állati élősködők például belfergek tipusai bélférgek és tetvekhiszen rendszerint ezek is hosszan kötődnek a gazdaegyedhez.

a legjobb antihelmintikus gyógyszer az emberek számára olcsó és hatékony tabletták férgek számára

E kapcsolat szorosabb, mint a növény-növényi élősködőkapcsolat, mert populációnövekedésüket leginkább a gazda védekezési reakciói limitálják. Az állati paraziták számára a gazdaegyed élőhely, táplálékforrás és természetes ellenség is egyben.

Navigációs menü

Közvetlen fejlődési ciklust mutatnak azok az élősködők, melyek teljes fejlődési ciklusukat meg tudják valósítani egyetlen gazdafajon élve.

Ilyenek például a tetvek. Sok belfergek tipusai mutat közvetett fejlődési ciklust, e fajok különböző fejlődési alakjai különböző gazdafajokban fejlődnek. Ilyenek például a Plasmodiuma galandférgekés a buzogányfejű férgek. Esetükben köztigazdának hívjuk azt a fajt, amelyben az ivartalan fejlődési folyamatok zajlanak, és végleges gazdának hívjuk azt, amelyben az ivaros fejlődési folyamatok zajlanak.

A harmadik lehetőség, hogy a faj egy bizonyos életszakaszában belfergek tipusai függ semmilyen gazdaszervezettől, hanem például a talajban fejlődik pl. Sok rovar csak a lárvaként folytat élősködő életmódot például a növényélősködő lepkék és gubacsdarazsakvagy az állati élősködő giliszta a vegbélben döglégymás rovarok viszont csak kifejlett korukban élősködnek, mint a Carnus hemapterus és a kullancslegyek.

warmin tabletták a paraziták számára széklet jelenléte helminták

Parazitizmus-szimbiózis belfergek tipusai formák[ szerkesztés ] Két faj közötti kapcsolat természetesen nem minden időszakban és nem minden élőhelyen azonos jellegű. Elképzelhető, hogy egy növényfaj és a gyökereihez kapcsolódó mikorrhizagombák kapcsolata szimbiózisnak bizonyul egy szárazabb időszakban vagy szárazabb élőhelyen, amikor a gombák által szolgáltatott többlet vízmennyiség nagy érték a növények számára, és ugyanez a kapcsolat parazitizmus jellegű máskor vagy máshol, bőséges vízellátás esetén.

Néhány ismert élősködő[ szerkesztés ] Fehér fagyöngy Viscum albumnövényeken élősködő növény Egy trópusi békán élősködő légylárva.