Diofa fereg, Támad a diófák újabb károsítója, a nyugati dióburok-fúrólégy | Hobbikert Magazin


Kína hálás a magyar segítségért, ezt viszonozzák most.

Németh Zoltán, okleveles diofa fereg, növényvédelmi szakmérnök A dió új, veszedelmes diofa fereg a nyugati dióburok-fúrólégy Napjainkban, de nyugodtan mondhatjuk az utóbbi évtizedekben a felgyorsult és kiszélesedett áruszállítás miatt az un. A teljesség igénye nélkül soroljunk fel néhány ismert fajt: amerikai szőlőkabóca Scaphoideus titanusamerikai kukoricabogár Diofa fereg virgifera virgiferakukorica bagolylepke Helicoverpa zea paradicsom aknázómoly Tuta absolutaselyemfényű puszpángmoly, Cydalima perspectalispettyesszárnyú muslica Drosophila suzukii.

Ide tartozik továbbá az amerikai diofa fereg cseresznyelégy Rhagoletis cingulata és most jutottunk el a vele egy családba tartozó nyugati dióburok-fúrólégyhez Rhagoletis completa.

éter paraziták

Európában nem őshonos, egy nemzedékes károsító, a talajban báb alakban diofa fereg. A kifejlett imágó mm, barna alapszínű, feje sárga, tora sötét, rajta egy sárga, félkör alakú folttal.

diófa oltása

Lárvája mivel légy nyű, piszkosfehér színű, kifejletten 6 mm nagyságú. Az imágó július elejétől szeptemberig rajzik és folyamatosan rakja petéit.

Mi teszi tönkre a dió termését? Mit lehet tenni ellene?

Az első stádiumú lárvákra augusztus elején számíthatunk. Előrejelzésükhöz — mivel hasonlóan testvéreihez a cseresznyelegyekhez, vonzódnak a sárga színhez — sárga ragacsos, illatcsalétekkel kiegészített csapdákat használhatunk.

A csapdákat június galandféreg sügér felé a diofa fereg kezdetét megelőzően a fákon diofa fereg, a korona felső harmadában javasolt elhelyezni. Kártétele már a zöld színű termésburkon látható, a termés felületén először apró, a tojásrakáshoz készített szúrásnyomok jelennek meg.

  • Azért túlságosan sokáig nem kell használni, a növény juglon vagy juglans tartalma miatt.
  • A dió betegségei és a védekezés lehetőségei - bacsbokodi-peca.hu

A termés, a bennük táplálkozó nyűvek miatt megbarnul, később elfeketedik. A károsított termés idő előtt lehull a fáról, a termésburok rátapad a dió héjára, majd megpenészedik, így természetesen fogyaszthatatlanná válik. Ne tévesszük össze a tüneteket a dió baktériumos megbetegedésével Xanthomonas campestris cv.

galandféreg szekletben egészségügyi előnyei vastagbél méregtelenítő

Védekezés: házikertben próbálkozhatunk az agrotechnikai védekezéssel, aminek lényege, hogy megakadályozzuk a lárvák talajba kerülését. Ez megoldható fólia takarással, valamint a lehullott zöld burokban lévő terméskezdemények és burokmaradványok összegyűjtésével, majd megsemmisítésével, ami praktikusan az elégetésüket jelenti.

diofa fereg

Ez a módszer természetesen nagyobb, akár üzemi felületen nem kivitelezhető, itt kénytelenek vagyunk a kémiai védekezéshez nyúlni. A javasolt készítmények: deltametrin, Decis, é. A készítmények alkalmazása ugyan jelentősen gyérítheti az egyedszámot, de a diofa fereg egyenetlensége miatt nem biztosít teljes védelmet.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a diófák mérete miatt speciális permetezőgép beszerzése szükséges.

diofa fereg feregfertozes tunetei gyerekeknel