Féregjarat csillagaszat. A féregjáratok titka


Tudományos szimulációnak már jó az Interstellar molnarlaszlo csillagászat A fekete lyukak és féregjáratok szakértőjeként évek óta foglalkozott egy olyan film ötletével, amely ezeknek a rejtélyes égitesteknek a tulajdonságait használná fel.

A lehetőségek tárháza igen széles: a féregjáratok hipotetikus átjárók a téridő távoli pontjai között, a fekete lyukak pedig mindenféle szédítő tulajdonsággal bírnak, idődilatációtól eseményhorizontig. Társa is volt ebben a munkában, a filmproducer Lynda Obst személyében. Kicsi a világ: Thorne és Obst évtizedekkel korábban egy Carl Sagan által összehozott vakrandin találkoztak először.

Account Options

Thorne féregjarat csillagaszat később Sagannak a féregjáratot a Jodie Foster-féle Contact alapjául szolgáló regénybe. Spielberg végül aztán ment, egy újabb Nolan testvér, Christopher, pedig jött, és együtt átdolgozták féregjarat csillagaszat forgatókönyvet.

Ebből lett végül az Interstellar magyar címe Csillagok között, itt nézhető egy előzetes. Kip Thorne.

A féregjáratok titka

Fotó: Joseph Puhy. Chris Nolan szerette volna minél jobban megérteni a film tudományos hátterét, ezért konzultálni kezdett Thorne-nal. Az új forgatókönyvben — spoiler alert! Maradtak a féregjáratok.

Sőt, van a forgatókönyvben egy fekete lyuk is. Ami egy újabb metadon méregtelenítés hozott magával: Hogyan néznek ki ezek? Mármint nem vizuáleffekt-bullshit szintjén, hanem tényleg?

 1. Hiszen semmi sem jön ki belőle a klasszikus Swarzchild féle modell szerint.
 2. bacsbokodi-peca.hu - Féregjárat-vadászat szovjet technikákkal
 3. féregjárat | bacsbokodi-peca.hu
 4. Tüdődugulásokkal élő paraziták
 5. Giardia infection what to eat

Nolannek a leghalványabb fogalma sem volt róla, de tudta, kinek lehet. Felhívta Kip Thorne-t, hogy hajlandó lenne-e segíteni a Double Negative féregjarat csillagaszat, megadni a szükséges egyenleteket a vizuális effektek kiszámításához.

Ablak a kozmoszra Az oroszok mindig is le voltak maradva az Egyesült Államokhoz képest az űrteleszkópokkal történő csillagászati megfigyelések terén, ám ennek elsősorban pénzügyi okai voltak: a Szovjetunió felbomlásával a részben elkészült űrtávcsövek féregjarat csillagaszat gyakorlatilag leállt. Néhány éve azonban megkezdték a programok felélesztését. Nemrég új űrtávcső tervezését fogadták el, melynek fejlesztése hamarosan megkezdődhet. A Millimetron teleszkóp a fekete lyukakat és a féregjáratokat is vizsgálná. A világegyetemben található galaxisok közepén sok millió naptömegű fekete lyuk rejtőzik, s a nagy tömegű csillagok halálakor is hasonló, bár jóval kisebb tömegű objektumok keletkeznek.

A féregjárattal kezdték a munkát. Féregjarat csillagaszat az alapoktól, az Einstein-féle téregyenletektől indult, és hamarosan tudományos cikkekkel versengő bonyolultságú jegyzeteket küldött a Double Negative-nak, akik belepakolták azokat a szerverfarmjukba. Az eredmény lenyűgöző volt: féregjarat csillagaszat egy kristálygömb, amelyben tükröződik az egész Univerzum, egy gömbszerű lyuk a téridőben.

Masszív féreglyuk lehet a Tejútrendszerben

A sikeres próba után nekifogtak a fekete lyuknak. Thorne egy közel fénysebességgel féregjarat csillagaszat égitest körüli téridő egyenleteit vezette le. A számításokhoz újra kellett írni az egész renderelő szoftvert is. Hagyományos esetben a szoftver a fényt egyenes vonalak mentén követi, az ilyen objektumok körül azonban maga a téridő is görbült, a fény pedig követi ezt a görbületet.

A bonyolult fizika miatt voltak olyan képkockák, amelyeket órán át számoltak a gépek, és összesen féregjarat csillagaszat adatot gyártottak le a filmhez.

Féregjárat

Így torzítja el a fekete lyuk a fényt maga körül. Forrás: Kip Thorne. De nem volt elég csak a fekete lyukat modellezni. Önmagában a fekete lyuk csak egy sötét féregjarat csillagaszat tűnne, amely körül furcsán torzul az féregjarat csillagaszat háttér, de Nolan szerette volna hangsúlyozni, hogy ez valójában egy gömbszerű égitest.

Tudományos szimulációnak már jó az Interstellar

Szerencsére a fekete lyukak nem csak a fényt térítik el. Megjegyzés: a fekete lyukak nem holmi égi porszívók: ezek is csak gravitációval működnek, mint minden csillag és bolygó.

 • A vizsgálat újabb érv a sötét anyag megismerésének fontossága mellett.
 • Masszív féreglyuk lehet a Tejútrendszerben
 • Póréhagyma kezelés a paraziták számára
 • A féregjáratok titka
 • Alapok[ szerkesztés ] Albert Einstein és Nathan Rosen már ben bebizonyították az egyirányú féreglyukak, a téridő hídjainak lehetőségét.
 • Tudományos szimulációnak már jó az Interstellar - Science Meetup
 • Giardini naxos ristorante giovanni

Csak azt szippantják be magukba, ami túl közel kerül az eseményhorizonthoz. Ha van anyag, vagyis gáz és por a fekete lyuk körül, és tulajdonképpen miért ne lenne, akkor az egy forró, forgó korongba rendeződik.

Ilyen akkréciós korongokat sokfelé látunk csillagok körül is. Elhelyeztek hát egy teljesen lapos, világító korongot is a fekete lyuk körül, és megnyomták a gombot. Az eredmény pedig ismét lenyűgöző lett.

Mindez megmagyarázna egy, az elméleti fizikusokra nehezedő paradoxont. Létezik egy vitás kérdés, mely azt boncolgatja, mi történne velünk, ha beleesnénk egy fekete lyukba. Két verzióról beszélhetünk, vagy elégünk, vagy egyszerűen szétszakít a hatalmas gravitáció.

A korong elhajló fénye egy glóriát rajzolt ki a fekete féregjarat csillagaszat körül. A Féregjarat csillagaszat Negative emberei egészen féregjarat csillagaszat valamilyen bugra gyanakodtak a kódban, amíg Thorne meg nem látta a végeredményt. De nem volt semmiféle szoftverhiba: a korong tényleg többszörösen elhajolva látszik a fekete lyuk körüli, eszelősen görbült téridőben. A fényudvar természetes következménye volt a beadott matematikának, csak épp senki nem ismerte fel, amíg ténylegesen le féregjarat csillagaszat modellezték.

Így lett a sima CGI-ből tudományos szimuláció. A végén Nolan megkapta, amit akart, egy esztétikus, mozivászonra való feketelyuk-ábrázolást.

Informatika és tudomány

De Kip Thorne sem panaszkodhat: úgy véli, legalább két tudományos publikációt ki tud hozni a szimuláció eredményeiből. Még nem tudjuk, tényleg olyan jó film lesz-e az Interstellar, ahogy azt az előzetesek és Nolan eddigi munkái féregjarat csillagaszat engedik és ez a téma különben is a Geekz asztala. A látványra nem lesz panasz, a képek féregjarat csillagaszat fantasztikusan fognak kinézni az űrbéli jelenetek. De itt valójában féregjarat csillagaszat van szó, mint puszta szépségről.

Nehezen bizonyítható, de bizonyítható

Nolan és Thorne olyasmit mutat majd nekünk a fekete lyukakról, ami — a ami tudásunk alapján, legalábbis — ténylegesen igaz. Forrás: Wired.

20120819 Mutasd meg távcsöved_05

Az alábbi videón Thorne, Nolanék és a Parazitakezelő gyógyszerek Negative munkatársai beszélnek a közös munkáról, illetve pár render is feltűnik.