Giardia zoonos, Dr. Diag - Giardiasis


Giardia lamblia ostoros, egysejtű protozoon által okozott vékonybélgyulladással, hasmenéssel, súlyvesztéssel járó fertőzéses megbetegedés. Betegség lefolyása: A kórokozó a Giardia lamblia nevű protozoon, mely világszerte elterjedt. Fertőzésre hajlamosítanak: rossz higiénés viszonyok, gyermekközösség, homoszexualitás, csökkent immunműködés, alultápláltság.

giardia zoonos

A kórokozónak két formája van: a nagy ellenállóképességű vegetatív cysta forma illetve az aktív trophozoita forma. A fertőzés a cystákkal szennyezett élelmiszer vagy giardia zoonos útján alakul ki, óvodákban, elmegyógyintézetekben, ivóvíz fertőzöttség esetén járványok is kialakulhatnak.

tabletták emberi parazitákból széles szalagtest üreg

A cystákból a patkóbélben trophozoitok lesznek, giardia zoonos a bélhám pusztulását, a bélboholy atróphiáját okozzák. A fertőzöttek nagy része tünetmentes, cystát ürít, és spontán gyógyul.

giardia zoonos az antihelmintikus szerek osztályozása

A giardiasis klinikai formái: akut hasmenés, krónikus hasmenés,illetve malabszorpció tápanyag felszívódási elégtelenség ,hasmenési-szorulási időszakok váltakozva előfordulnak. A lappangási idő hét, a tünetek kialakulhatnak gyorsan, de egészen lassan, fokozatosan, néha évek alatt is. A hasmenés az enyhétől a súlyos giardia zoonos változó előfordulású, általában étkezést követően giardia zoonos, jellemzően nagy mennyiségű, habos, bűzös, zsíros, de sosem véres vagy nyákos.

giardia zoonos helminth tojás atlas

A hasmenés néha normál székletürítési periódusokkal váltakozva fordul elő. Tartósan fennálló hasmensés panaszok esetén elsősorban erre és amoebiasisra kell elsőként gondolni, ha a panaszok fertőzéses eredete merül fel.

Sibley-Ahlquist taxonómiája szerint A modern madarakat és őseiket az Aves, más néven Neornithes néven foglalják össze, aminek két ága van: 1 Futómadár-szabásúak Palaeognathaeahova az olyan röpképtelen madarak tartoznak, mint a struccalakúak Struthioniformes rendje, és az olyan rosszul repülők, mint a tinamualakúak Tinamiformes rendje; és 2 a tarajos szegycsontúak Neognathaeahová a többi madarat sorolják.

Gyengeségérzés, testsúlyvesztés, haspuffadás, diszkomfortérzés előfordulhat. Krónikus formában és felszívódási zavar esetén A- D- E- giliszta tunetei gyerekeknel K-vitamin hiány előfordulhat.

Keresés a következőre "Zoonotic cutaneous leishmaniasis"

Diagnózis: a protozoon vegetatív alakja csak egészen frissen vett, melegen, kiszáradástól védetten transzportált székletből, vagy rectoscopiás vizsgálatnál tamponos törléssel giardia zoonos székletből mutathatóak ki.

Terápiája Metronidazol antibiotikum.

giardia zoonos

Megelőzési és más fontos tanácsok: Személyi higiéné betartása különösen gyerekközösségekben.