Plica duodenalis


A bélcső középbél járulékos mirigyei A máj és a hasnyálmirigy az epigastriumban helyeződnek. Kivezetőcsöveik az epésbélbe nyílnak. Mindkettő a duodenum endodermájából fejlődik. A máj, hepar A máj a szervezet legnagyobb endodermalis, hám eredetű mirigye. Barnavörös színű, bővérű, tömött, enyhén rugalmas tapintatú, lapos szerv.

Az előhasi tájékon a rekesz homorulatában harántul, nagyobb részével a jobb oldalon helyeződik.

nemathelminthes tények belfereg kakiban

A kor előrehaladtával kisebbé válik, sorvad atrophia senilis. Működése sokoldalú. Az epét fel, bilis termeli, amely fontos emésztőnedv és egyben excretum is.

Oscarida férgek kezelése trichocephalosis járványtana és megelőzése

A máj glykogen alakjában raktározza a szőlőcukrot, és a szükségletnek megfelelően felszabadítja azt. Aktív helye a zsírok képződésének és átalakításának. A felszívódott aminosavak lebontásában, átalakításában, a különböző fehérjék főleg szérumfehérjék szintetizálásában fontos szerepe plica duodenalis.

hogyan lehet eltávolítani férgek gyógyszert

A máj a vérkeringésbe iktatott szűrő és méregtelenítő szerv, a bélből felszívódó és a szervezetre mérgező anyagokat detoxikálja. A vitaminok, hormonok tárolóhelye, a szteroid hormonokat inaktiválja.

A vérfesték anyagcseréjében Kupffer-féle sejtjeivel plica duodenalis közre. A magzati korban a parazitak kozul a legjobb szerv. Plica duodenalis máj viszonylag gyors regenerációra képes; ha húsevők májának a felét eltávolítjuk, a máj 1—2 hónap alatt újból eléri teljes nagyságát.

Eközben a májsejtek amitoticus osztódása mellett a mitosis plica duodenalis, s az ép májlebenyek növekednek compensatiós regeneratio. Színe lóban kávébarna, szarvasmarhában vörösbarna, juhban, sertésben és húsevőkben sötétbarna.

Színe az életkortól, a tápláltság állapotától és vértartalmától is függ.

Funkcionális anatómia II. | Digitális Tankönyvtár

A fiatal, szopós állatoké, valamint a vemhes állatoké sárgásbarna színű. A rosszul táplált vagy éhező állat mája vörösbarna; a zsíros plica duodenalis sárgás árnyalatú, a sok vért tartalmazó máj sötétebb.

parazita megelőző gyógyszer bika szalagféreg leírása

A máj felülete sima, fényes. Néhány mm átmérőjű lebenykéi, ha a közöttük levő kötőszövet vastag sertés plica duodenalis, szabad szemmel láthatók. Plica duodenalis többi háziállatban a lebenykék csupán sejthetők.

  • Спросила Николь, когда они вошли в здание.

  • Crohn kór helminták kezelése
  • Férgek kezelésére és megelőzésére szolgáló készítmények

Nagysága és tömege a működés állapotától, az állat tápláltságától, korától függően eltérő. A máj a glykogen raktára; jól táplált állatokban nagyobb, mint éhezőkben.

PERITONEUM. (Hashártya)

Élő állat májának a felülete a hozzáfekvő szervek benyomatait viseli, a hullából kivett máj sima. Két felülete, négy széle és három lebenye van.

  • Tinktúra rókagombával a férgektől, hogyan kell bevenni
  • PERITONEUM. (Hashártya) - PDF Free Download
  • Giardini naxos e taormina

Elülső domború, plica duodenalis felülete, facies diaphragmatica, a rekesz homorulatában fekszik. A felület közepén a felső plica duodenalis eredő árokban, sulcus venae cavae caudalis, a hátulsó üresvéna halad.

Itt a véna kötőszövet útján a plica duodenalis állományával összefügg, és ugyanitt szájadzanak be a máj vénái is. A véna e szakaszának rekeszi felületét viszont kötőszövet fűzi a rekeszizom centrum tendineumához, ezáltal a hátulsó üresvéna e szakasza a májat a rekeszhez rögzíti.

Hátulsó, zsigeri felülete, a facies visceralis, egyenetlenül homorú. Közepén, a dorsalis szélhez közelebb van a harántovális májkapu, a porta hepatis.

EMÉSZTŐKÉSZÜLÉK apparatus digestorius Általános áttekintés Az emésztőkészülék vagy táplálócsatorna durván 8 m hosszúságú — tágulékonysága, falának változó összehúzódottsági foka, valamint erősen kanyargós lefutása miatt hosszát nehéz objektíve megállapítani —, a szájnyílással kezdődő és a végbélnyílással végződő cső. Felső, középső és alsó szakaszt különböztetünk meg, amelyek közül az első döntően a táplálék felvételét bekebelezéséta középső a táplálék emésztését és felszívódását, az utolsó az emészthetetlen maradék kiürítésre való előkészítését és kiürítését szolgálja. A felső szakasz a szájüreggel kezdődik, amelyben a fogak a táplálék megfelelő felaprózására és mechanikai szétmorzsolására, az ajkak és a nyelv a táplálék megragadására, folyadék esetén beszívására, összedagasztására és fogak közé illesztésére, míg a szájüreghez tartozó nyálmirigyek plica duodenalis táplálék átnedvesítésére és nyelésére alkalmas konzisztenciájúvá tevésére szolgálnak. Némi emésztés is megindul a nyál fermentumaival.

A kaputól eredő kötőszövetes sövényekben, valamint a májat borító tokban, capsula fibrosa perivascularis Glisson-tokerek: a verőceér, a májartéria, idegek, a plexus hepaticus, a májkapu nyirokcsomói és az exprahepatikus epeutak foglalnak helyet. A zsigeri felület a gyomorral, az epésbéllel, a hasnyálmiriggyel, plica duodenalis vakbéllel, a remesével, a jobb vesével és az éhbélkacsokkal szomszédos.

A háziállatok funkcionális anatómiája

E szervek benyomatai a zsigeri felületen jól láthatók. A felső szél közepén a nyelőcső benyomata, az impressio oesophagea, plica duodenalis a gyomor benyomata, az impressio gastrica kérődzőkben a recés benyomata, az impressio reticularis, a százrétű benyomata, az impressio omasica, a májkapu alatt az epésbél benyomata, az impressio duodenalis, az alatt ventralisan a remese benyomata, az impressio colica, lóban a jobb lebenyen dorsalisan a vakbél benyomata, az impressio caecalis, a jobb vese benyomata, az impressio renalis, és a plica duodenalis benyomata, az impressio suprarenalis, lelhető fel.

A peritoneum fejlődéstani vonatkozásai - az emberi test egyik legnagyobb savós, azaz mesothelium tartalmú hártyája - az embryonális élet negyedik hetében már megjelenik két összefüggő, mesodermalis eredetű lemezével lamina parietalis et visceralis peritoneimely együtt plica duodenalis és differenciálódik a testüreggel és a benne lévő szervekkel - a 2 lemez közt elhelyezkedő üreg: cavum peritonei - a lamina parietalis kettőzet által duplicatura vagy ligamentum megy át a lamina visceralisba - a primitív bélcső rögzítésében 2 duplicatúra játszik fontos szerepet o mesenterium ventrale o mesenterium dorsale commune - így e 2 duplicatura által a cavum peritonei ekkor még coeloma üreg kezdetben plica duodenalis üregre oszlik - később a mesenterium ventrale caudalis része felszívódik így mesenterium ventrale csak a duodenumig tar, ezután a visszamaradt craniális részletébe benő a májtelep - a mesenterium ventrale maradványa tehát: o lig.

A máj négy széle közül férgek gyógyszeres tünetei dorsalis, margo dorsalis, tompa szél, margo obtusus; jobb és bal, valamint alsó széle, margo dexter et plica duodenalis, margo ventralis, éles plica duodenalis, margo acutus. Ventralis szélén két, árokszerű bemetszés van.

Közülük a jobb oldali plica duodenalis epehólyag árka, a fossa vesicae felleae, a bal oldali pedig a vena umbilicalis maradványának lig. A két bemetszés három májlebenyt, lobuli hepatist választ el egymástól; a bal lobus hepatis sinistert, a jobb lobus hepatis dextert és a középső lebenyt, lobus hepatis intermediust.

A középső lebenyt a májkapu két részre osztja, a májkapu fölötti farkalt lebenyre, lobus caudatus Spigelii és a májkapu alatti négyszögletű lebenyre, lobul quadratus.

A háziállatok funkcionális anatómiája | Digitális Tankönyvtár

A farkalt lebeny jobbra nyúló nagyobb és hosszabb nyúlványa a processus caudatus, a májkapu fölé emelkedő, kissé balra nyúló részlete a processus papillaris. Ez utóbbi lóban és sertésben hiányzik. Sertésben és húsevőkben esetenként kisfokban lóban a jobb és bal lebenyen levő egy-egy bemetszés lobus dexter medialis et lateralist, illetve lobus sinister medialis et lateralist különít el egymástól.