Societys paraziták


Admin National Geographic Magyarország Egy parazita féreg arra készteti az általa megfertőzött szöcskét, hogy öngyilkos ugrással a vízbe vesse magát.

férgek helminták paraziták kezelése tüdő paraziták tünetei

A Spinochordodes tellinii parazita húrféreg szárazföldi szöcskékben societys paraziták tücskökben fejlődik egészen addig, amíg eljön az idő, hogy átalakuljon vízben élő kifejlett féreggé. A kifejlett húrférgek valamiképp úgy módosítják gazdaállataik viselkedését, hogy azok olyat tesznek, amire normális körülmények között sosem lennének hajlandók: vizet keresnek és beleugranak.

societys paraziták

A vízbe érve a kifejlett húrférgek — amelyek kiegyenesítve három-négyszer hosszabbak, mint a gazdaállataik — societys paraziták és elúsznak, hogy párt találjanak maguknak. Gazdaállatukat holtan vagy haldokolva ott hagyják a vízben.

societys paraziták giardia symptoms human

David Biron, a franciaországi Montpellier-ben lévő IRD Institut de recherche pour le developpement — Fejlődéskutató Intézet munkatársa, a tanulmányt végző kutatók egyike hozzáteszi, hogy más societys paraziták is képesek manipulálni gazdáik viselkedését, de ennek mikéntje általában alig ismert.

Ez esetben azonban Biron és munkatársai kimutatták, hogy a féreg egy olyan fehérje termelésével változtatja meg a szöcske viselkedését, amely közvetlenül és közvetve is hat a szöcske központi idegrendszerére.

societys paraziták

A parazita féreggel fertőzött szöcskék agyában így más fehérjék lépnek működésbe, mint a nem fertőzött szöcskékében. Ezek közül vizi férgek fehérjék közül néhány idegingerület-átvivő aktivitással kapcsolatos.

societys paraziták

Mások a geotaktikus viselkedéshez, — az élőlénynek a gravitációra válaszul adott irányított mozgásához —, köthetők. Ez a módszer analizálja mindazt a fehérjét, amely egy sejtben vagy szövetben kifejeződik.

kerek féreg emberek

Biron és munkatársai összegyűjtötték és elemezték a parazitával fertőzött és a fertőzésmentes Societys paraziták thalassinum szöcske fehérjéit — societys paraziták fertőzöttekét az alatt és az után is, hogy a szöcskék öngyilkos ugrást hajtottak végre societys paraziták úszómedence vízébe éjszaka —, és így jutottak a Proceedings of the Royal Society B folyóiratban közzétett eredményeikhez.