Szivfereg ember


Bukfencen szerencsére nem látszik, de súlyos — potenciálisan halálos — betegségből gyógyul. A jelenleg a Mentsvár az A parazita férgek kezelésének jelei és Környezetünkért Alapítvány gondozásában élő, jókedélyű tacskó keverékről ugyanis nem sokkal korábban kiderült: szívférgességben szenved.

Egy betegségben, szivfereg ember nem csak a figyelmen kívül hagyása, de súlyos esetben még a kezelése is életveszélyes.

Szívférgesség

Bukfenc kutyának szerencséje volt Kép forrása: Mentsvár az Állatokért és Környezetünkért Alapítvány Bár hihetetlennek tűnik, a tisztes öregúr, akinek egyetlen tünete szivfereg ember köhögés volt, szerencsés.

Betegségét még idejében felfedezték, így megkezdhették a kezelését is. Csakhogy nem mindig van ez így. Néhány évvel ezelőtt például, a Szegedi Kisállat-ambulanciára egy német juhász került be hatalmasra puffadt, folyadékkal teli hassal, csontsoványan. Hiába derült ki viszonylag hamar, hogy a tüneteket szívférgesség okozza, a kutyán már nem lehetett segíteni.

Mindent a szívférgességről

Boncolásakor a tüdőartériából és a jobb szívfélből 38 darab, szivfereg ember 30 centis féreg, úgynevezett dirofilaria immitis került elő. Mi ez a Dirofilaria immitis?

férgek megelőzése gyermekeknél egy évig, ha galandféreg vizsgalat

Egy fonalféreg fajta, amit a közönséges szúnyognak köszönhetünk. A szúnyogok ugyanis az úgynevezett vektorai, szivfereg ember más szóval, terjesztői a parazitának, ami a bolygónk elsősorban mediterrán, trópusi és szubtrópusi területeiről vetődött hozzánk ben.

Ettől az évtől kezdve, a Magyarországon egész addig egzotikusnak számító, és főleg az utaztatott állatokat veszélyeztető szívférgesség, egyre többször bukkant elő olyan egyedekben is, akik trópusokat még sosem láttak.

Tartalomjegyzék

A megbetegedések száma ráadásul azóta is folyamatosan nő, amit a szakemberek a klímaváltozással magyaráznak. A betegséget okozó parazita, a dirofilaria immitis egyébként átlagosan centire nő meg és fehér színű. A kifejlett példányok főleg a tüdőartériákat kedvelik, de gyakran fordulnak elő a szív jobb felében is. Fotó: Thinkstock Ha kedvencünk minden ok nélkül súlyt veszít, fáradékony és köhög akkor irány az orvos.

A szívférgességre ugyanis hatványozottan igaz az, ami a legtöbb szivfereg ember miszerint: annál valószínűbb a teljes gyógyulás, minél korábban diagnosztizálják.

szivfereg ember

Pogány Károly, Bukfenc kezelőorvosa a Hírnek elmondta, kis betegének szerencsére jók az esélyei. Attól függetlenül, hogy már benne van szivfereg ember korban.

szivfereg ember italok a paraziták ellen

Azt azonban a doktor is elismeri, vannak olyan előrehaladott esetek is; kutyák, akiknek a testében már több tízcentisre nőtt férgek élnek, akiknél a képlet sajnos nem ennyire egyszerű. Hiába létezik ugyanis hatékony kezelés, ez, ezekben az előrehaladott esetekben pont olyan veszélyes lehet, mint maga a betegség. A gyógyszer hatására elpusztult férgek ugyanis a szívből szivfereg ember, érelzáródást okozhatnak a tüdőben, ami az állat pusztulásához vezethet.

Hogy kerül a kutyámba fonalféreg egy szúnyogból?

A gyógyulást persze nem csak a fertőzöttség mértéke, hanem sok más is befolyásolja: az állat általános állapota, szivfereg ember férgek által végzett pusztítás mértéke. És nem utolsó sorban a pénz.

 • Toll parazita termékek
 • A szívférgek kártétele A szívférges kutya szervezetében, a férgek mechanikai és toxikus kártétele következtében, több szerv is károsodik.
 • Embert nem öl a szívféreg Molnár Orsolya

A kezelés ugyanis, aminek ára leginkább a kutya súlyától függ, egyáltalán nem olcsó. Hogy kerül a kutyámba fonalféreg egy szúnyogból? Azután, hogy a nőstény szúnyog vért szívott egy fertőzött állatból, a vérrel együtt egy szivfereg ember mikrofiláriát vagyis fonalféreg lárvát is magához szivfereg ember.

Navigációs menü

Ezek két hétig fejlődnek a szervezetében, majd egy újabb vérszívás során, a szúrási csatornán keresztül az egészséges kutya testébe vándorolnak. A lárvák ezután az izomrostok mentén vándorolnak a mellkas felé, és a vénás véráramot felhasználva eljutnak a szívig.

Nem árt ha tudjuk, hogy a kutyánkat megbetegítő parazita ránk is veszélyt jelent. Mégha nem halálosat is. Zoonózis: a szaknyelv így hívja azokat a betegségeket, melyek képesek állatról emberre átterjedni.

 1. Szúnyog-frász : Szívférgesség, bőrférgesség
 2. Pórák készítmények férgekhez
 3. Emberre is veszélyes szívféreg Szegeden | DÉLMAGYAR Szeged, Szeged és környéke
 4. Polysorb, hogy megtisztítsa a paraziták testét
 5. Gyermekektől származik férgek
 6. Emberre is veszélyes szívféreg Szegeden Segesvári Csaba Szeged - Megdöbbentő esetről számolt be egy szegedi állatorvos: hazánkban eddig ritkán felbukkanó parazitát találtak egy németjuhászban.
 7. Giardia life cycle cdc
 8. Saufert Gyula Ha nincs kutyád, akkor is megfertőződhetsz!

A dirofilaria is ilyen. Ezt igazolják a statisztikai adatok, és a Hír24 által megkérdezett állatorvos is. Pogány Károly azt mondja, a szívférges esetek száma évről-évre látványosan nő, aminek egyértelműen a folyamatos felmelegedés áll a hátterében.

Emberi fertőzés esetén lárvák nem kerülnek a vérbe. Az élősködő fonálféreg számára az ember nem megfelelő gazda, ezért nem tud rendesen kifejlődni, így szívférgességet az emberekben nem okoz.

Ha szivfereg ember több információra kíváncsi, kattintson ide!